מנהג נפוץ הוא לבקש המלצות על בעל מקצוע. גם כשאנחנו מזמינים שרברב נבקש לשמוע עליו מחברים שהוא עבד אצלם, וכשמחפשים מורה לפסנתר לילד בודקים בשכונה מי שמע על מורה טוב. לא נלך לרופא שיניים בלי לשמוע עליו המלצות, לא כל שכן כשמדובר בפסיכולוג, שהוא רופא לנפש, ואנו עתידים להפקיד בידיו את מחשבותינו ואת רגשותינו. אם לדוגמה מחפשים פסיכולוג בחיפה חשוב לבדוק קודם כל כמה אופציות.
שאלות שכדאי לשאול לפני קביעת פגישה אצל פסיכולוג
• כאשר אתה / את מבקשים מחבר או ממכר להמליץ לפניכם על פסיכולוג, אלה הן השאלות שכדאי ורצוי לשאול:
• מנין אתה / את מכירים אותו? האם ידוע לכם שהוא משיג תוצאות טובות עבור הפונים אליו? האם אתה / את יודעים שיש לו תעודת הסמכה / רישיון לעבודה במקצוע? האם אתה / את מכירים אנשים נוספים שיכולים להמליץ עליו?
• ככל שהאדם שאתם פונים אליו לבקש המלצה בקיא בפרטים, כך המלצתו תהיה מהימנה יותר. אם הממליץ יודע פרטים על השכלתו והכשרתו המקצועית של הפסיכולוג שעליו הוא ממליץ תוכלו לסמוך עליו יותר מאשר על המלצה בעלמא. עליכם לדעת כי מטפלים רבים שמכנים את עצמם פסיכותרפיסטים למעשה אינם מורשים כלל להעניק טיפול נפשי כיוון שלא עברו את ההכשה המתאימה.
• ויש גם שאלות שלא כדאי לשאול, כמו "האם הוא מומחה בבעיה מסוימת?" הבעיות בעולם הנפש הן מורכבות ביותר, ולמרות הדמיון בין פסיכולוגיה קלינית ורפואה, קיים שוני ניכר. טיפול פסיכולוגי, כמו התערבות רפואית, מצריך בדיקה יסודית ומעמיקה, אבחנה נכונה, והחלטה על שיטת הטיפול הרצויה. ואולם, שלא כמו ברפואה, הטיפול הפסיכולוגי כפי שמקובל כיום וכפי שאנו מציעים הוא טיפול באדם ולא בהכרח מתמקד בבעיה שממנה הוא סובל. זהו מפגש בין מטפל ומטופל שיוצאים ביחד ותוך בניית אמון למסע טיפולי-רפואי משקם.